Chrupiąca ciecierzyca z warzywami i tymiankowym makaronem
Gdy mam kilka składników w lodówce i chcę poeksperymentować… 😉
Powstało ciekawe danie z ciecierzycą w nowej odsłonie. Długo szukałam tego smaku i sposobu przygotowania owej rośliny strączkowej, by było smacznie i niestandardowo.
*(sposób przygotowania ciecierzycy zaczerpnięty z “Zdrowe gotowanie by Ann”)
Pieczona cieciorka nadaje się jako dodatek do dań głównych, ale również jako składnik sałatek czy przekąska zamiast popcornu 😉
Składniki
»200 g ciecierzycy w zalewie
»1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
»1/4 łyżeczki tymianku
»1/4 łyżeczki papryki ostrej
»1/4 łyżeczki słodkiej papryki
»1 łyżka soku z cytryny
»szczypta soli morskiej lub himalajskiej
»brokuły 1/2 sztuki
»pomidorki koktajlowe 10 sztuk
»papryka 1 sztuka
»burak 1 sztuka
»makaron żytni lub orkiszowy 1 szklanka
»czosnek w proszku 1/4 łyżeczki
»tymianek 1 łyżeczka
»sól i pieprz czarny do smaku
Przygotowanie
Ciecierzycę odstącz i wypłucz z zalewy. Dodaj olej, przyprawy i sok z cytryny. Całość wymieszaj. Następnie cieciorkę wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz około 40 minut w temp. 180 st. C.
Obok ułóż pociętą w paski paprykę i buraka, które wcześniej spryszcz olejem. Całość upiecz.
Na odrobinie oleju obsmaż pokrojone brokuły i pomidorki, cały czas mieszając. Dodaj przyprawy i podlej całość wodą, duś kilka minut.
Makaron ugotuj wg opisu na opakowaniu al dente.
Wersja bardziej kaloryczna: dodaj na górę starty parmezan lub mozzarellę 🙂