Inspiracje kulinarne

Chrupiąca ciecierzyca z warzywami i tymiankowym makaronem

Gdy mam kilka składników w lodówce i chcę poeksperymentować… 😉

Powstało ciekawe danie z ciecierzycą w nowej odsłonie. Długo szukałam tego smaku i sposobu przygotowania owej rośliny strączkowej, by było smacznie i niestandardowo.

*(sposób przygotowania ciecierzycy zaczerpnięty z “Zdrowe gotowanie by Ann”)

Pieczona cieciorka nadaje się jako dodatek do dań głównych, ale również jako składnik sałatek czy przekąska zamiast popcornu 😉

Składniki

»200 g ciecierzycy w zalewie

»1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego

»1/4 łyżeczki tymianku

»1/4 łyżeczki papryki ostrej

»1/4 łyżeczki słodkiej papryki

»1 łyżka soku z cytryny

»szczypta soli morskiej lub himalajskiej

»brokuły 1/2 sztuki

»pomidorki koktajlowe 10 sztuk

»papryka 1 sztuka

»burak 1 sztuka

»makaron żytni lub orkiszowy 1 szklanka

»czosnek w proszku 1/4 łyżeczki

»tymianek 1 łyżeczka

»sól i pieprz czarny do smaku

Przygotowanie

Ciecierzycę odstącz i wypłucz z zalewy. Dodaj olej, przyprawy i sok z cytryny. Całość wymieszaj. Następnie cieciorkę wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz około 40 minut w temp. 180 st. C.

Obok ułóż pociętą w paski paprykę i buraka, które wcześniej spryszcz olejem. Całość upiecz.

Na odrobinie oleju obsmaż pokrojone brokuły i pomidorki, cały czas mieszając. Dodaj przyprawy i podlej całość wodą, duś kilka minut.

Makaron ugotuj wg opisu na opakowaniu al dente.

Wersja bardziej kaloryczna: dodaj na górę starty parmezan lub mozzarellę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *