Pierniczki Flowfit
Foto by Agata Ossowska
*dziękuję siostrzyczko ❤️
Składniki (około 250 sztuk:)
400g ksylitolu
360g miodu
40g przyprawy korzennej do pierników
100g kakao
100g ulubionych orzechów
125g masła
5 jajek
1150 mąki owsianej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis
Ksylitol i miód rozpuściłam w garnuszku, ostudziłam i cały czas mieszając, dodawałam stopniowo przyprawę korzenną, kakao i zmielone orzechy (orzechy zmieliłam w młynku do kawy). Do osobnej miski dodałam miękkie masło, jajka, szklankę mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Całość połączyłam i stopniowo dodawałam resztę mąki i dokładnie zagniatałam ciasto (mąka owsiana jest sypka i ciasto może być dość mokre). Dodawałam tyle mąki, aż masa była gładka (można podsypać mąki orkiszowej). Pozostawiłam ciasto na pół dnia w lodówce.
Wałkowałam ciasto na cienkie placki i wykrawałam ulubione kształty. Ciasteczka układałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam 7 minut w temp. 180 st. C. Przestudziłam i udekorowałam lukrem z ksylitolu.
Lukier z ksylitolu
Ksylitol zmieliłam w młynku do kawy. Powstały puder zmieszałam z wodą do uzyskania konsystencji lukru.
Smacznego!