Metamorfozy

Pierniczki Flowfit

Foto by Agata Ossowska

*dziękuję siostrzyczko ❤️

Składniki (około 250 sztuk:)

🍯 400g ksylitolu

🍯 360g miodu

🍪 40g przyprawy korzennej do pierników

🍫 100g kakao

🍪 100g ulubionych orzechów

🍴 125g masła

🍳 5 jajek

🍶 1150 mąki owsianej

🍶 4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis

Ksylitol i miód rozpuściłam w garnuszku, ostudziłam i cały czas mieszając, dodawałam stopniowo przyprawę korzenną, kakao i zmielone orzechy (orzechy zmieliłam w młynku do kawy). Do osobnej miski dodałam miękkie masło, jajka, szklankę mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Całość połączyłam i stopniowo dodawałam resztę mąki i dokładnie zagniatałam ciasto (mąka owsiana jest sypka i ciasto może być dość mokre). Dodawałam tyle mąki, aż masa była gładka (można podsypać mąki orkiszowej). Pozostawiłam ciasto na pół dnia w lodówce.

Wałkowałam ciasto na cienkie placki i wykrawałam ulubione kształty. Ciasteczka układałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam 7 minut w temp. 180 st. C. Przestudziłam i udekorowałam lukrem z ksylitolu.

Lukier z ksylitolu

Ksylitol zmieliłam w młynku do kawy. Powstały puder zmieszałam z wodą do uzyskania konsystencji lukru.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *