Rosół z perliczki
Tydzień po tygodniu każdy w naszej rodzince zaczyna kichać, kaszleć…
Co pozostaje zrobić w takim momencie?
Oczywiście pożądny, tłusty rosół 🙂
Pierwszy raz u nas rosół z perliczki. Wyszedł (z resztą jak zawsze:) trochę niedosolony. Ale sam w sobie jest tak pyszny, że niewiele jej potrzebuje.
Składniki
»1.5 kg perliczki
»1 duża cebula
»4 średnie marchewki
»1 duża pietruszka
»1 średni seler
»pęczek liści selera
»łyżeczka tymianku
»1/2 łyżeczki kurkumy
»kawałek imbiru
»ziele angielskie 5 kulek
»liść laurowy 3 sztuki
»sól do smaku
»woda około 5 – 6 l
Przygotowanie
Rosół gotowałam w szybkowarze (9 l). Mięso poporcjowałam, włożyłam do garnka i zalałam wodą. Zaknęłam szczelnie szybkowar i doprowadziłam do wrzenia. Gdy na górze pojawił się szum zebrałam go i wylałam. Do wywaru po kolei włożyłam warzywa pokrojone na duże kawałki, opaloną nad gazem całą cebulę, liście selera oraz przyprawy. Gotowałam całość pod przykryciem około 2 godziny (im dłużej tym lepiej:).
Rosół wyszedł bardzo esencjonalny i rozgrzewający 🍲
Smacznego!