Inspiracje kulinarne

Rosół z perliczki

Tydzień po tygodniu każdy w naszej rodzince zaczyna kichać, kaszleć…

Co pozostaje zrobić w takim momencie?

Oczywiście pożądny, tłusty rosół 🙂

Pierwszy raz u nas rosół z perliczki. Wyszedł (z resztą jak zawsze:) trochę niedosolony. Ale sam w sobie jest tak pyszny, że niewiele jej potrzebuje.

Składniki 

»1.5 kg perliczki

»1 duża cebula

»4 średnie marchewki

»1 duża pietruszka

»1 średni seler

»pęczek liści selera

»łyżeczka tymianku

»1/2 łyżeczki kurkumy

»kawałek imbiru

»ziele angielskie 5 kulek

»liść laurowy 3 sztuki

»sól do smaku

»woda około 5 – 6 l

Przygotowanie

Rosół gotowałam w szybkowarze (9 l). Mięso poporcjowałam, włożyłam do garnka i zalałam wodą. Zaknęłam szczelnie szybkowar i doprowadziłam do wrzenia. Gdy na górze pojawił się szum zebrałam go i wylałam. Do wywaru po kolei włożyłam warzywa pokrojone na duże kawałki, opaloną nad gazem całą cebulę, liście selera oraz przyprawy. Gotowałam całość pod przykryciem około 2 godziny (im dłużej tym lepiej:).

Rosół wyszedł bardzo esencjonalny i rozgrzewający 🍲

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *