Zapiekanka z kaszy jaglanej
Ten obiadek to dzieło sztuki!
Przepyszna zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami przygotowana przez moją 10 letnią córeczkę.
Składniki (dla 2 osób)
» 100 g suchej kaszy jaglanej
» 2 jajka
» 150 g brokułów
» 1 cebula
» 10 pomidorków koktajlowych
» 1 łyżeczka kurkumy
» 1/2 łyżeczki soli morskiej / himalajskiej
» 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
» 2 łyżki oleju kokosowego lub oleju rzepakowego rafinowanego
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą i przelej wrzątkiem (dzięki temu pozbędziesz się posmaku goryczki). Ugotuj kaszę w osolonej wodzie około 20 minut. Odstaw pod przykrywką.
Na rozgrzanej patelni z olejem, podduś drobno pokrojoną cebulkę oraz brokuła podzielonego na różyczki. Kaszę, jajka oraz przyprawy delikatnie zblenduj (najlepiej ręcznym blenderem). Całość wymieszaj z warzywami z patelni i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe i upiecz w nagrzanym piekarniku około 45 minut w 180 st. C.