Inspiracje kulinarne

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Ten obiadek to dzieło sztuki! 
Przepyszna zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami przygotowana przez moją 10 letnią córeczkę. 

Składniki (dla 2 osób)

» 100 g suchej kaszy jaglanej

» 2 jajka

» 150 g brokułów

» 1 cebula

» 10 pomidorków koktajlowych

» 1 łyżeczka kurkumy

» 1/2 łyżeczki soli morskiej / himalajskiej

» 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

» 2 łyżki oleju kokosowego lub oleju rzepakowego rafinowanego

 

Przygotowanie

Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą i przelej wrzątkiem (dzięki temu pozbędziesz się posmaku goryczki). Ugotuj kaszę w osolonej wodzie około 20 minut. Odstaw pod przykrywką.

Na rozgrzanej patelni z olejem, podduś drobno pokrojoną cebulkę oraz brokuła podzielonego na różyczki. Kaszę, jajka oraz przyprawy delikatnie zblenduj (najlepiej ręcznym blenderem). Całość wymieszaj z warzywami z patelni i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe i upiecz w nagrzanym piekarniku około 45 minut w 180 st. C. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *