Inspiracje kulinarne

Fit gofry

Kochani! 🙂

Długo mnie tutaj nie było… 

Ostatnio bardziej intensywne tygodnie, weekendy. 

Tym razem przygotowałam dla Was przepis na fit gofry😋

Gdy gotuję coś słodkiego dla naszej rodzinki, to zawsze nakłaniana jestem do tego przez mojego synka 🙂 

Jak poskromić “słodkiego leonka”? 

Trzeba się trochę nagimnastykować, żeby danie smakowało i było przede wszystkim ZDROWE 🙂

Składniki (ok. 12 sztuk)

»2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej

»1 szklanka mąki z sorgo

»szczypta soli

»2 łyżki erytrytolu

»4 jajka

»niecała szklanka oleju roślinnego (np. rzepakowego)

»2 i 2/3 szklanki mleka spozywczego 2% lub napoju roślinnego

Przygotowanie

Mąkę przesiałam przez sito i wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, sól i erytrytol. Wszystko wymieszałam, a następnie dodałam jajka, olej roślinny oraz mleko. Porządnie wymieszałam na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto odstawiłam na około 15 minut.

Rozgrzałam gofrownicę. Gofry piekłam do czasu zarumienienia. 

U nas gofry jemy z owocami, dżemem 100% lub suche 🙂

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *