Fit gofry
Kochani! 🙂
Długo mnie tutaj nie było…
Ostatnio bardziej intensywne tygodnie, weekendy.
Tym razem przygotowałam dla Was przepis na fit gofry
Gdy gotuję coś słodkiego dla naszej rodzinki, to zawsze nakłaniana jestem do tego przez mojego synka 🙂
Jak poskromić “słodkiego leonka”?
Trzeba się trochę nagimnastykować, żeby danie smakowało i było przede wszystkim ZDROWE 🙂
Składniki (ok. 12 sztuk)
»2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
»1 szklanka mąki z sorgo
»szczypta soli
»2 łyżki erytrytolu
»4 jajka
»niecała szklanka oleju roślinnego (np. rzepakowego)
»2 i 2/3 szklanki mleka spozywczego 2% lub napoju roślinnego
Przygotowanie
Mąkę przesiałam przez sito i wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, sól i erytrytol. Wszystko wymieszałam, a następnie dodałam jajka, olej roślinny oraz mleko. Porządnie wymieszałam na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto odstawiłam na około 15 minut.
Rozgrzałam gofrownicę. Gofry piekłam do czasu zarumienienia.
U nas gofry jemy z owocami, dżemem 100% lub suche 🙂
Smacznego!