Inspiracje kulinarne

Gryczana granola

Foto by Agata Makowska

Nie każdy przepada za musli lub za owsiankami.

O to alternatywa dla wszystkich, którzy lubią dodatki do śniadań pełne witamin i minerałów 🙂

Poniżej przepis na niestandardową granolę z kaszy gryczanej 👇

Składniki

100 g kaszy gryczanej niepalonej

50 g (4 łyżki) pestek słonecznika

50 g (4 łyżki) pestek dyni

70 g (5 łyżek) rodzynek

40 g (4 łyżki) siemienia lnianego

40 g (4 sztuki) daktyli bez pestek

30 g (4 łyżki) jagód Goji 

250 ml (szklanka) 100% soku jabłkowego

łyżeczka cynamonu

łyżeczka kardamonu

Przygotowanie

Wszystkie składniki namocz w soku jabłkowym (około godziny). Piekarnik nastaw na 180 st. C. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, rozsyp mieszankę i piecz całość około 30 – 40 minut. Pamiętaj, aby co chwilę przemieszać granolę.

Smacznego!

Foto by Agata Makowska

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *