Inspiracje kulinarne

Krem z dyni i papryki

Chciałabym podzielić się z Wami kolejnym przepisem, może dwoma 😉

W mojej kuchni powstał najpierw krem z papryki. Przepis oczywiście podam poniżej. Gdzieś jednak popełniłam błąd, gdyż krem wyszedł lekko gorzki.

Wczoraj natomiast zmuszona byłam upiec dynię, ponieważ spadła ze schodów wejściowych i roztrzaskała się na kawałki 😂

Tak więc miałam krem z papryki i pulpę z dyni…. Połączyłam, dodałam przyprawy i o to jest! Pyszna zupka 🙂

Przepis na krem z pieczonej papryki

Składniki

»papryka czerwona ( u mnie była cała blacha) spryskana olejem rzepakowym

»1 łyżeczka curry

»1 łyżeczka papryki słodkiej

»1/2 łyżeczki papryki ostrej

»tymianek szczypta

»sól do smaku

Przygotowanie

Pokrój paprykę w paski i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spryskaj całość olejem rzepakowym. Piecz 35 minut. W szybkowarze gotuj ją z dodatkiem wody i przypraw około 10 minut. 

Krem z dyni i papryki

Składniki

»pulpa z pieczonej dynii  sztuka

»papryka pieczona

»mleko kokosowe łyżka

»sok z 1/4 cytryny

»imbir kawałek

»sól do smaku

»papryka ostra 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

Dynię pokrój na kilka części i piecz skórką do dołu razem z papryką w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 35 minut.

Upieczony miąższ dyni oddziel od pestek. Zmiksuj na gładki krem. 

Do garnuszka dodaj chochlę kremu z papryki oraz dwie chochle pulpy z dyni. Dodaj resztę składników i podgrzej całość.

Zupę ozdób prażonymi pestkami dyni 🙂

Smacznego!

*pozostałą część kremu z papryki lub pulpy z dyni zamroź lub wykorzystaj do kolejnego przepisu, który pojawi się już niedługo… 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *