Krem z dyni i papryki
Chciałabym podzielić się z Wami kolejnym przepisem, może dwoma 😉
W mojej kuchni powstał najpierw krem z papryki. Przepis oczywiście podam poniżej. Gdzieś jednak popełniłam błąd, gdyż krem wyszedł lekko gorzki.
Wczoraj natomiast zmuszona byłam upiec dynię, ponieważ spadła ze schodów wejściowych i roztrzaskała się na kawałki
Tak więc miałam krem z papryki i pulpę z dyni…. Połączyłam, dodałam przyprawy i o to jest! Pyszna zupka 🙂
Przepis na krem z pieczonej papryki
Składniki
»papryka czerwona ( u mnie była cała blacha) spryskana olejem rzepakowym
»1 łyżeczka curry
»1 łyżeczka papryki słodkiej
»1/2 łyżeczki papryki ostrej
»tymianek szczypta
»sól do smaku
Przygotowanie
Pokrój paprykę w paski i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spryskaj całość olejem rzepakowym. Piecz 35 minut. W szybkowarze gotuj ją z dodatkiem wody i przypraw około 10 minut.
Krem z dyni i papryki
Składniki
»pulpa z pieczonej dynii sztuka
»papryka pieczona
»mleko kokosowe łyżka
»sok z 1/4 cytryny
»imbir kawałek
»sól do smaku
»papryka ostra 1/4 łyżeczki
Przygotowanie
Dynię pokrój na kilka części i piecz skórką do dołu razem z papryką w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 35 minut.
Upieczony miąższ dyni oddziel od pestek. Zmiksuj na gładki krem.
Do garnuszka dodaj chochlę kremu z papryki oraz dwie chochle pulpy z dyni. Dodaj resztę składników i podgrzej całość.
Zupę ozdób prażonymi pestkami dyni 🙂
Smacznego!
*pozostałą część kremu z papryki lub pulpy z dyni zamroź lub wykorzystaj do kolejnego przepisu, który pojawi się już niedługo… 😉