Naleśnik gryczany z pastą buraczkową
Moje kochane dzieciaki ostatnio znowu prosiły o naleśniki….
Co zrobić? 🙂
Poeksperymentować z przepisem!
Tym razem powstał naleśnik z dodatkiem mąki gryczanej i napoju owsianego.
A pastę wege przygotowała moja córeczka. Wyszła jej genialnie! Musicie spróbować tego przepisu.
Pasty wyszło sporo, więc reszta wylądowała w słoiczku i teraz smarujemy nią kanapki 😀
Składniki na ciasto naleśnikowe:
» 2 jajka
» 1 szklanka napoju roślinnego np. owsianego
» 1 szklanka wody (np. gazowanej, będą bardziej puszyste)
» 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej lub orkiszowej
» 1 szklanka mąki gryczanej (zachęcam do zmielenia kaszy gryczanej w młynku do kawy)
» szczypta soli
» łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Na nagrzaną i posmarowaną olejem patelnię wlewamy ciasto naleśnikowe. Placki smażymy z obu stron. Podajemy z domową pastą buraczaną.
Składniki na pastę z buraczka:
3/4 szkl ciecierzycy bez zalewy
1 burak gotowany
kilka listków świeżej bazyli
1/2 kulki mozzarelli
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki bardzo dobrze zmiksuj ręcznym blenderem. Do uzysknia konsystencji pasty.
Smacznego!