Inspiracje kulinarne

Naleśnik gryczany z pastą buraczkową

Moje kochane dzieciaki ostatnio znowu prosiły o naleśniki….

Co zrobić? 🙂

Poeksperymentować z przepisem!

Tym razem powstał naleśnik z dodatkiem mąki gryczanej i napoju owsianego.

A pastę wege przygotowała moja córeczka. Wyszła jej genialnie! Musicie spróbować tego przepisu. 

Pasty wyszło sporo, więc reszta wylądowała w słoiczku i teraz smarujemy nią kanapki 😀

Składniki na ciasto naleśnikowe:

» 2 jajka

» 1 szklanka napoju roślinnego np. owsianego

» 1 szklanka wody (np. gazowanej, będą bardziej puszyste)

» 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej lub orkiszowej

» 1 szklanka mąki gryczanej (zachęcam do zmielenia kaszy gryczanej w młynku do kawy)

» szczypta soli

» łyżka oleju rzepakowego

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Na nagrzaną i posmarowaną olejem patelnię wlewamy ciasto naleśnikowe. Placki smażymy z obu stron. Podajemy z domową pastą buraczaną.

Składniki na pastę z buraczka:

3/4 szkl ciecierzycy bez zalewy

1 burak gotowany

kilka listków świeżej bazyli

1/2 kulki mozzarelli 

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki bardzo dobrze zmiksuj ręcznym blenderem. Do uzysknia konsystencji pasty.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *