Domowa pizza
Moi mężczyźni uwielbiają pizzę 😉 Zarówno ten mały jak i ten duży…
Jak zadowolić całą rodzinnę, by było i smacznie i zdrowo?
Przepis zaczęrpnięty z opakowania mąki. Jest cudowny, bo ekspresowy i można go dowolnie modyfikować!
Poniżej przepis na spód do pizzy i sos. Składniki na górę wybierzcie swoje ulubione.
U nas jedna pizza obowiązkowo wege 🙂 Kolejna hawajska, ostra z papryczkami jalapeno a moja musi być kolorowa i koniecznie z pieczarkami!
Smacznego 🙂
Składniki na dwie pizze
»2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa lub pół na pół orkiszowa z żytnią)
»2/3 szklanki wody
»10 g świeżych drożdży
»łyżeczka ksylitolu
»0.5 łyżeczki soli morskiej / himalajskiej
»1 łyżeczka oliwy z oliwej
Przygotowanie
Mąkę przesiać, dodać sól i oliwę z oliwek. Do 2/3 szklanki letniej wody dodać drożdże i ksylitol, wymieszać. Wlać roztwór do mąki i wyrobić ręcznie ciasto. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od naczynia, w którym było robione.
Po wyrobieniu odstawić ciasto na 10 – 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować, nadając odpowiedni kształt.
Przełożyć ciasto do wysmarowaną tłuszczem blaszkę i ułożyć na nim ulubione składniki.
Piec w temp. 220-230 st. C około 10 minut.
Sos do pizzy
»koncentrat pomidorowy lub passata
»oregano, bazylia, sól morska, pieprz
»oliwa z oliwek
Przygotowanie
Składniki zmieszaj ze sobą i dopraw według uznania.