Inspiracje kulinarne

Domowa pizza

Moi mężczyźni uwielbiają pizzę 😉 Zarówno ten mały jak i ten duży…

Jak zadowolić całą rodzinnę, by było i smacznie i zdrowo?

Przepis zaczęrpnięty z opakowania mąki. Jest cudowny, bo ekspresowy i można go dowolnie modyfikować!

Poniżej przepis na spód do pizzy i sos. Składniki na górę wybierzcie swoje ulubione.

U nas jedna pizza obowiązkowo wege 🙂 Kolejna hawajska, ostra z papryczkami jalapeno a  moja musi być kolorowa i koniecznie z pieczarkami!

Smacznego 🙂

Składniki na dwie pizze

»2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa lub pół na pół orkiszowa z żytnią)

»2/3 szklanki wody

»10 g świeżych drożdży 

»łyżeczka ksylitolu 

»0.5 łyżeczki soli morskiej / himalajskiej

»1 łyżeczka oliwy z oliwej

Przygotowanie

Mąkę przesiać, dodać sól i oliwę z oliwek. Do 2/3 szklanki letniej wody dodać drożdże i ksylitol, wymieszać. Wlać roztwór do mąki i wyrobić ręcznie ciasto. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od naczynia, w którym było robione.
Po wyrobieniu odstawić ciasto na 10 – 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować, nadając odpowiedni kształt.
Przełożyć ciasto do wysmarowaną tłuszczem blaszkę i ułożyć na nim ulubione składniki.
Piec w temp. 220-230 st. C około 10 minut.

Sos do pizzy

»koncentrat pomidorowy lub passata

»oregano, bazylia, sól morska, pieprz

»oliwa z oliwek

Przygotowanie

Składniki zmieszaj ze sobą i dopraw według uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *