Inspiracje kulinarne

Opiekane tofu z warzywami

W tym tygodniu posiłki zaplanowała Agatka akrobatka 🙂 moja córeczka. Na wtorek i środę rozpisała właśnie tofu z warzywami. Po spojrzeniu w garnki nie była zbytnio zadowolona.

A dlaczego? “Mamo, nie zrobiłaś obiadu tak jak chciałam. Przecież nie miało tutaj być buraczków”.

Hehehe….

Tak danie wygląda, jak z buraczkami. Ale z nimi nie jest. Jakie zatem warzywo dało taki kolor?

.

.

.

.

Ciekawe czy zgadniecie…..

Odpowiedź w przepisie:)

Składniki

»1 cebulka

»1 ząbek czosnku

»1 łyżka oleju rzepakowego

»szczypta soli

»szczypta pieprzu

»szczypta tymianku

»2 marchewki bio (czarne)

»1 papryka

»1 cukinia

»1 garść szpinaku

»1 łyżka koncentratu pomidorowego

»1 kostka tofu

»1 łyżka sosu sojowego

»1 łyżeczka curry

Przygotowanie

Na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym poddusiłam pokrojoną cebulkę. Dodałam sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodałam klejno pokrojoną marchewkę, cukinię, paprykę i poddusiłam. Podlałam całość wodą, dodałam koncentrat pomidorowy i doprawiłam pieprzem oraz tymiankiem. Na górę położyłam szpinak i dusiłam pod przykryciem.

Tofu zamarynowałam w sosie sojowym i curry. Pozostawiłam na 10 minut. Następnie opiekłam z obu stron na patelni.

Pierwszego dnia jadłyśmy tofu z warzywami. Kolejnego dogotowałyśmy do dania ryż 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *