Zupa krem z pomarańczowych warzyw
Co jakiś czas zaglądam do hurtowni warzyw i owoców 🙂 Uwielbiam to miejsce! Kupuję wtedy siatki pyszności… Oczywiście zawsze troszkę zbyt wiele, jak na jeden raz…
Ostatnio zaopatrzyłam się w cały worek kolorowej papryki, marchewki, ziemniaków…
Nie lubię jak jedzenie się marnuje, dlatego wymyślam dania z tego, co spiżarnia oferuje 🙂
Tym razem powstał szybciutki krem z batata, marchewki i PAPRYKI
Składniki
»batat 1 sztuka
»marchew 2 sztuki
»papryka czerwona lub żółta
»kurkuma 1/4 łyżeczki
»cynamon 1/4 łyżeczki
»słodka papryka 1/4 łyżeczki
»kardamon 1/4 łyżeczki
»pieprz ziołowy 1/4 łyżeczki
»olej rzepakowy 1 łyżka
»pestki dyni syryjskiej – prażone i solone 1 łyżeczka
Przygotowanie
Przygotuj garnek. Na oleju rzepakowym podduś pokrojone warzywa. Całość zalej wodą i dodaj przyprawy. Gotuj zupę do miękkości warzyw. Przestudź i całość zblenduj na gładki krem. Zupę przelej do miseczek i posyp prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!