Inspiracje kulinarne

Zupa krem z pomarańczowych warzyw

Co jakiś czas zaglądam do hurtowni warzyw i owoców 🙂 Uwielbiam to miejsce! Kupuję wtedy siatki pyszności… Oczywiście zawsze troszkę zbyt wiele, jak na jeden raz…

Ostatnio zaopatrzyłam się w cały worek kolorowej papryki, marchewki, ziemniaków…

Nie lubię jak jedzenie się marnuje, dlatego wymyślam dania z tego, co spiżarnia oferuje 🙂

Tym razem powstał szybciutki krem z batata, marchewki i PAPRYKI 😋

Składniki

»batat 1 sztuka

»marchew 2 sztuki

»papryka czerwona lub żółta

»kurkuma 1/4 łyżeczki

»cynamon 1/4 łyżeczki

»słodka papryka 1/4 łyżeczki

»kardamon 1/4 łyżeczki

»pieprz ziołowy 1/4 łyżeczki

»olej rzepakowy 1 łyżka

»pestki dyni syryjskiej – prażone i solone  1 łyżeczka

Przygotowanie

Przygotuj garnek. Na oleju rzepakowym podduś pokrojone warzywa. Całość zalej wodą i dodaj przyprawy. Gotuj zupę do miękkości warzyw. Przestudź i całość zblenduj na gładki krem. Zupę przelej do miseczek i posyp prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *