Naleśniki SORGO
Foto by Agata Makowska
U nas znowu naleśniki
Tym razem z tajemniczego zboża SORGO
Cóż to takiego?
SORGO jest bardzo ważnym i popularnym zbożem na świecie. Rośnie w klimacie ciepłym i gorącym. Stanowi podstawę diety mieszkańców Afryki.
SORGO nie zawiera glutenu! Nie powoduje więc alergii i nietoleracji pokarmowej.
To zboże świetnie nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej, czyli osób nietolerujących tego białka oraz chorych na celiakię.
Ziarnami sorgo można zastąpić ziemniaki, kaszę czy ryż.
SORGO cechuje się bardzo wysoką wartością odżywczą. Jest bogate w błonnik oraz , minerały (wapń, mangan, miedź, żelazo, potas, sód) oraz witaminy z grupy B, np. niacynę.
SORGO ponadto wspomaga pracę jelita grubego i korzystnie wpływa na metabolizm cukrów. Wspomaga układ nerwowy i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.
Składniki
»1/2 szklanki mąki SORGO
»1 szklanka mąki żytniej
»2 jajka
»1/2 szklanki soku jabłkowego
»1/2 szklanki wody
»1 szklanka mleka spożywczego świeżego lub napoju roślinnego
»1 łyżka oleju rzepakowego
»szczypta soli
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Odstawić na chwilę ciasto naleśnikowe.
Na dobrze rozgrzaną patelnię, wysmarowaną olejem wlewać porcję ciasta i smażyć naleśniki z obu stron.
Podawać na słodko lub na słono 😉